Trajtimet me lazer

Një revolucion i vërtetë në mjekësinë estetike është dhe trajtimi me LAZER. Lazeri është një dritë koherente, monokromatike me një gjatësi vale të vetme.
Aktualisht lazeri përdoret gjerësisht në mjekësi estetike për trajtime të ndryshme si: plakje e lëkurës, njolla pigmentuese, akne, smaliatura, depilim definitiv, couperose dhe telangictasi, hemangioma, etj.

Megjithë suksesin shumë të madh të tij, përdorimi i lazerit ka gjithashtu kufizime. Ai është i kundërindikuar në situata dhe individë me probleme të ndryshme si: shtatzania, qimet e nishaneve, mbajtja e protezave elektronike (tip pace maker), sëmundje të lëkurës mbi zonën që trajtohet (psoriasis, herpes), diabet, medikamente foto-sensibilizues, lëkurat e nxira apo lëkurat e ekspozuara në rreze UV (diell apo solar) deri në 4 javë para trajtimit.
Përsa i përket shumëllojshmërisë së lazerave ato janë të ndara dhe kryejnë funksione të ndryshme.

Ndër to mund të përmendim lazera  që përdoren për trajtimin e rrudhave si LAZERI CO2 i cili provokon një dermabrazion pak a shumë të thellë. Ai aplikohet nën anestezi lokale mbi zonën që do të trajtohet (kapakët e syve, konturi i buzëve, buzë e sipërme etj). Ky lazer përdoret për të tendosur lëkurën duke vepruar në shtresat e thella të saj.

LAZERI ERBIUM vepron më në sipërfaqe të lëkurës. Ai realizohet po ashtu nën anestezi lokale dhe ka një efekt termik më të vogël sesa lazeri CO2. Përdoret për trajtimin e lëkurave të reja apo të pigmentuara, për trajtimin e rrudhave të vogla, ose zonave që nuk mund të trajtohen me lazer CO2.
Për trajtimin e couperozave (njollat kafe) përdoret një lloj tjetër lazeri i quajtur LAZERI KTP. Rrezet e lazerit KTP absorbohen nga zonat e kuqe të lëkurës, në mënyrë specifike nga venat e vogla dhe njollat e kuqe. Për këtë lloj trajtimi mund të përdoret gjithashtu edhe LAZERI ME KOLORUES i cili nevojit më pak seanca sesa lazeri KTP.

Depilimi  me lazer

Parimi i lazerit për depilim është të përdorë dritën e pulsuar me gjatësi vale 590-1200 nm e cila mbyll rrënjët e qimeve duke minimizuar mundësinë e mbirjes së tyre në vende të tjera si pasojë e energjisë kalorifike (nxehtësisë) në të cilën shndërrohet drita e pulsuar.

Për trajtim 100% të qimeve të një zone, nevojiten disa seanca. Drita e pulsuar vepron vetëm mbi qimet që janë në fazën anagjene (rritje). Ajo nuk vepron mbi qimet në fazë katagjene (që kanë mbaruar rritjen) apo në fazë telogjene (që janë duke rënë). Për këtë arsye duhet pritur një fazë tjetër rritje për të shkatërruar qimet e mbetura. Edhe në fazë anagjene drita shkatërron pak ashumë 30% të qimeve, por ato që ngelen do të dalin më të holla dhe do të jetë më e lehte të shkatërrohen në seancën e ardhshme.

Zakonisht këshillohet zhvillimi i 3 seancave me interval një muaj nga njëra tjetra dhe pastaj disa të tjera të ndara nga 2 ose më tepër muaj, në funksion të rastit që trajtohet.

Gjatë seancës mund të ndihet aroma e qimeve të djegura, ndodh që lëkura të jetë pak e skuqur dhe mund të duket pak e enjtur. Një krem post-op duhet përdorur menjëherë pas seancës dhe për disa ditë më vonë për të ndaluar këto efekte.

Fotorinimi apo fotorigjenerimi

Fotorinimi i adresohet femrave dhe meshkujve që duan të ruajnë gjithmonë një pamje të re sa më gjatë të jetë e mundur. Drita e pulsuar tejkalojon epidermën pa e dëmtuar atë dhe shkon deri në dermë, duke vepruar në nivelin e mikrokapilarëve, të melaninës dhe fibroblasteve.

Cilësia apo pamja e lëkurës varet nga fibroblastet. Sinteza e tyre në lëkurë pakësohet dhe rrallohet me moshën. Fibroblasti prodhon 4 substanca organike : kolagjenin (substancë mbushëse, elastinën (fibra elastike), fibronektinën dhe lamininën (substanca lidhëse). Nëse sinteza e fibroblasteve është e aktivizuar, kolagjeni dhe elastina do të vendosin kohezionin e strukturës së lëkurës. Lëkura  do të jetë më shumë tonike, elastike dhe e hidratuar. Ajo “rinohet”. Numri i seancave që këshillohet është nga 4 deri në 6, në funksion të problemit. Seancat ndahen nga njëra- tjetra me një hapësire kohore prej 2-3 javësh. Për aknet këshillohet një seancë çdo 4-6 javë.

Menjëherë pas trajtimit me lazer mund të vihet re një skuqje e lehtë gjatë disa orëve, ndonjëherë dhe një enjtje e lehtë. Shumë rrallë ndodh të shfaqen njolla kafe të përkohshme apo kore të vogla të cilat shfaqen në raste si: njolla, couperose, smaliatura, etj. Këto probleme të vogla zhduken shumë shpejt. Kremi post-op është i detyrueshëm pas çdo seance për disa ditë me radhë deri sa këto efekte post-op të zhduken krejtësisht.

Dërgo një mesazh